Dagwandeling tussen Uithuizermeeden en Loppersum


Van De Eemstuin naar Eikemaheert (17,5km)9 juli 2022

Biologische producten uit de Fivelboezem

In het uiterste noorden van de provincie Groningen ligt een regio die een lange geschiedenis kent van overstromingen, aanslibbingen, bedijkingen en een bodem van klei- en zandlagen. Een uiterst vruchtbare bodem, zoals blijkt op de bedrijven De Eemstuin in Uithuizermeeden, Dorpsboerderij Riep en Eikemaheert in Loppersum. De wandeling is zo opgebouwd dat de afstand in blokjes van ongeveer 5km wordt gelopen.
Spoedig na de start komen we bij het landbouwbedrijf De Eemstuin waar biologisch-dynamische groenten met smaak worden geteeld. Maar wat en hoe telen de eigenaren Liz en Jouke? In een rondleiding van een uur vertelt Liz over hun werkwijze en superspecials. Daarna wandelen we het landbouwgebied in waar in de Middeleeuwen het riviertje de Fivel stroomde, zien wierden aan de horizon, volgen langdurig een akkerrand, doorkruisen een wierdedorp en zien in de verte de kerktoren van Loppersum. Onderweg lopen we langs dorpsboerderij Riep, een kleinschalige biologische boerderij waar men gelooft in een gesloten kringloop, onbespoten groenten worden geteeld en geen kunstmest wordt gebruikt. Elbrich legt uit waarom dit zo belangrijk voor hen is.
Na dit bezoek is het niet ver meer naar het derde biologische landbouwbedrijf van deze dag, Eikemaheert. De eigenaren Angela en Piet doen aan akkerbouw, houden vleeskippen en telen fruit, het ‘verloren’ erwtje Wonder van Scheemda en zomerbloemen. Ze werken samen met de natuur en met liefde voor cultuur en historie. Bovendien delen ze hun bijzondere plek graag met anderen. Na een rondleiding over het bedrijf volgt een vegetarisch 3-gangendiner. Bij mooi weer staan de tafels in de boomgaard, anders in de grote schuur. De perfecte afsluiting van een geweldige dag!

Na het diner wandelen we in 25 minuten naar het treinstation in Stedum om de trein naar Groningen of Uithuizermeeden te nemen. Het is handig als je met het openbaar vervoer komt.

Data & Kosten

Za 9 juli 2022

Start: 9.00u. Einde: 20u.

Kosten: € 75 p.p. (incl. bezoek aan bio-bedrijven, diner). Drankjes bij diner voor eigen rekening

Minimaal 8, maximaal 12 deelnemers.

Aanmelden / Vragen?

Heb je interesse? Meld je aan via dit contactformulier of neem een vrijblijvende optie op de wandeling.
En een vraag stellen, kan natuurlijk ook.