Oldambt


Vergezichten in historische zeekleipolders en de zilte zeelucht

Het landschap van Oldambt bestaat grotendeels uit open zeekleipolders met de karakteristieke, statige Oldambtster boerderijen die als bakens in het door mensenhanden gemaakte landschap liggen. Daar waar de zee eeuwenlang heer en meester was en de vissers het ruime sop kozen, liggen nu weidse akkers. De polders zijn in de loop van de eeuwen aangelegd en vormen de jaarringen van landwinning op de zee.

In 19de eeuw regeerden de rijke nieuwe boeren, de zogenoemde graanbaronnen, over ‘De Graanrepubliek’ in Noordoost Groningen en het ging ze voor de wind. Ten gevolge van de industrialisatie aan het einde van de 19deeeuw, kwamen landarbeiders zonder werk te zitten en leefden ze in bittere armoede. Het werd een broedplaats voor het communisme dat voor de belangen van de arbeiders opkwam. Eind jaren ’60 werd het aardgasveld bij Slochteren ontdekt en betere tijden zouden aanbreken voor dit deel van Groningen. Niets is minder waar, verzakkingen in de ondergrond ten gevolge van de gaswinning hebben veel schade aangericht en de gasinstallaties verstoren de vergezichten in het landschap.

Wat is er nog zichtbaar van deze geschiedenis in Oldambt? Kom kijken en wandel door het uitgestrekte gebied van akkers vol koolzaad, suikerbieten, aardappels en tarwe. Volg strakke landwegen, boerenlandpaden, de waddendijk en maak kennis met ‘De Graanrepubliek’. Geniet van het bosgebied rondom Midwolda en nieuwe natuurgebieden tussen Blauwestad, Winschoten en Bad Nieuweschans. Ervaar de stilte van het ongerepte getijdegebied met haar kwelder en droogvallend wad van de Dollard. Zie hoe zoet en zout water elkaar ontmoeten in dit unieke brakwater getijdengebied. Hoor de vogels en zie hoe ze zich bewegen in de eindeloze luchten. Ontdek bijzondere planten. Ruik de zilte geur van de zee als de zeewind het land op kruipt in de vroege lente.

Vanwege het coronavirus is dit exclusieve weekend enkel voor 3 deelnemers beschikbaar en heeft iedere deelnemer de beschikking over een eigen kamer.


Groepswandeling (Ovb)


Programma (onder voorbehoud)

Dag 1

Aan het einde van de ochtend en op het afgesproken tijdstip verzamelen we op het treinstation van Winschoten. Hier nemen we de bus die ons in een half uur naar ons onderkomen brengt. In de middag wandelen we naar de jeneverstokerij en maken we kennis met het Oldambt en haar jenever. We sluiten de rondleiding af met een kleine proeverij en wandelen weer naar ons onderkomen. (6km)

Dag 2

Vandaag zoeken we tijdens onze wandeling naar een aantal eenvoudig te herkennen eetbare planten. Je krijgt informatie over de eigenschappen van de planten en daarna verwerken we ze in onze lunch. (3km)
Na de lunch maken we een wandeling rond het natuurgebied De Tjamme. Hier grazen Hooglanders en komen we veel vogels tegen, zoals lepelaars, grote zilverreiger, kwartelkoning, rietzanger en porseleinhoen. (9km) Je kunt de dag afsluiten met ontspannende avondyoga.

Dag 3

Tijdens de wandeling maken we kennis met Harm-Evert. Deze markante man is de eigenaar van een biologisch melkveebedrijf en kent de geschiedenis van Oldambt als geen ander en vertelt ons hierover. Vervolgens wandelen we door het weidse landschap richting het zeewater. We dineren en overnachten net achter de zeedijk. Hier genieten we van een donkere nacht met een prachtige sterrenhemel en de eindeloze stilte. (14 of 18km)

Dag 4

De laatste ochtend is het vroeg dag om naar de vogelkijkhut te gaan. Al wandelend over de dijk hebben we een prachtig uitzicht op de Dollard en op de polders. Na een stop bij de vogelkijkhut waar we in stilte genieten van het natuurgebied, wandelen we naar de oude remise van Bad Nieuweschans. Hier sluiten we de groepswandeling af met een korte rondleiding door de bakkerij van bakker Wiebrand en genieten we van een heerlijke biologische lunch. Daarna stap je op de trein in Bad Nieuweschans en is het weekend afgelopen. (14km)

Kosten & Data

€ 475 pp

Dit weekend wordt onder voorbehoud aangeboden in september 2021.

Aan de groepswandeling door Oldambt kunnen maximaal 3 personen meedoen. De wandelingen zijn tussen de 10-18km. Een goede lichamelijke conditie is een vereiste. Tijdens de wandelingen ontdekken, ervaren en proeven we het landschap. In dit nieuwe landschap gaan de wandelingen hoofdzakelijk over verharde wegen.

Inbegrepen:

 • 2 overnachtingen in prettige accommodatie, individuele kamer
 • 1 overnachting in eenvoudige trekkershut
 • Bagagevervoer
 • Maaltijden
 • Bezoek aan jeneverstokerij
 • Wildplukwandeling
 • Ontmoeting met biologische melkveehouder
 • Lunch en rondleiding van bakker Wiebrand

Niet inbegrepen:

 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven
 • Yogales

Van ieder boeking gaat €5 naar de Het Groninger Landschap. Een organisatie die zich inzet voor het beschermen van natuur, landschap en cultureel erfgoed in de provincie Groningen.

Accommodatie en maaltijden

We verblijven twee nachten in het retraitehuis de Bloeiplaats in Finsterwolde. Een zeer prettig en sfeervol retraitehuis met een prachtige tuin. Hier zijn we de enige gasten. Iedere deelnemer heeft een eigen kamer en we delen het sanitair. Het huis is van alle gemakken voorzien. Deze accommodatie ligt op 200m wandelen van een bushalte.
In het retraitehuis worden overwegend biologische en lokale producten gebruikt. Er wordt gezamenlijk in de eetkamer gegeten, waarbij voldoende afstand bewaard kan worden. Met de wilde eetbare planten maken we onze eigen lunch. Met diëten kan rekening gehouden worden. Tegen bijbetaling is het mogelijk een yogales te volgen.
We overnachten 1 nacht op een unieke, historische plek in duurzaam gebouwde trekkershutten. Voor ontbijt en diner wordt gezorgd.

Van iedere boeking gaat €5 naar de Het Groninger Landschap. Een organisatie die zich inzet voor het beschermen van natuur, landschap en cultureel erfgoed in de provincie Groningen.

Aanmelden / Vragen?

Heb je interesse? Meld je aan via dit contactformulier of neem een vrijblijvende optie op de wandeling.
En een vraag stellen, kan natuurlijk ook.