Vertelwandeling rondom Orvelte


Erfgoedvertelwandeling en bezoek BioStee (9km)za 20 augustus 2022

Historie en toekomst en een witte haas

In de 10de eeuw, onder een historische boom, begint het verhaal van een Drents dorp. Rondom dit dorp het karakteristieke esdorplandschap met essen, madelanden en heidevelden. De oude bomen vormen een historisch netwerk van verhalen die tot op de dag van vandaag verspreid door het landschap zijn terug te vinden. Aan de hand van de prachtige erfgoedvertelwandeling: De geheime sage van Orvelte laat verhalenverteller Niels Brandaan Cotterink van Verhalenhuis Brandaan je kennis maken met het ontstaan van het Drentse dorp Orvelte, het boerengoud van Orvelte, de rol van de herders, de mysterieuze Marieke uit Orvelterveen en de witte haas op het Grote Veld. Home | Verhalenhuis Brandaan I Niels Brandaan Cotterink | Orvelte

Naast deze historie zien we ook de huidige werkelijkheid van uitgestrekte graslanden en akkers met monocultuur aan de rand van het Oranjekanaal. Het kanaal werd al in de 19de eeuw gegraven ter ontsluiting van veengebieden en ten behoeve van het verhandelen van zwerfkeien. Tegenwoordig is het kanaal belangrijk voor flora en fauna. Onderweg komen we eetbare wilde planten tegen die we kunnen proeven en je krijgt informatie over de eigenschappen van enkele planten.

Aan de zuidzijde van dit kanaal bevindt zich een kleinschalig biologisch akkerbouw- en veeteeltbedrijf. Afina en Niels zijn de trotse eigenaren van een jong bedrijf. Ze telen hun biologische groenten met passie en letten op kwaliteit en het goed omgaan met de natuur. Ze vertellen ons graag over hun werkwijze. Bovendien staat hier een lunch voor ons klaar, die gemaakt is met producten van het land van BioStee. Na de lunch en de rondleiding wandelen we terug naar Orvelte.

Data & Kosten

Za 20 augustus 2022

Start: 10:00u. Einde: 15.:00u

Kosten: € 50p.p. (incl. vertelling, lunch en rondleiding)

Minimaal 8, maximaal 20 deelnemers.

Aanmelden / Vragen?

Heb je interesse? Meld je aan via dit contactformulier of neem een vrijblijvende optie op de wandeling.
En een vraag stellen, kan natuurlijk ook.