Uithuizermeeden - Warffum - Molenrij


Trektocht Uithuizermeeden-Molenrij

Over stille paden en dijken, langs uitgestrekte akkers, polders, statige boerderijen, wilde eetbare planten en waddenkruiden.

Dit wandelweekend staat in het teken van de historische Hogeland. Het Hogeland is de naam van een cultuurlandschap dat in feite de gehele noordkust van de provincie plus een heel stuk land in het binnenland omvat, laten we zeggen van Zoutkamp tot Delfzijl en alles wat daar boven zit. Het gebied ligt boven zeeniveau. Er zijn wierdendorpen met oude kerken, uitgestrekte landerijen met tarwe en tulpen, statige herenboerderijen, slingerende maren en het kwelderlandschap achter de Waddendijk.

We zwerven langs akkerranden, sloten, de Waddenkust, uitgestrekte vlaktes en zien spectaculaire wolkenhemels. De natuur biedt ons prachtige producten die we terugvinden in de maaltijden. We bezoeken twee akkerbouwbedrijven, genieten van speciaal voor ons gemaakte lunches en leren over waddenkruiden die we gebruiken tijdens de workshop.

Tevens staan we staan stil bij het voedsel dat de natuur ons onderweg biedt. Misschien kunnen we wilde eetbare planten verzamelen voor ons diner. Er valt een wereld te ontdekken en te proeven!

Dag 1

We beginnen deze wandeling in Uithuizermeeden en lopen in de richting van biologisch-dynamisch bedrijf De Eemstuin. Bij dit landbouwbedrijf worden biologisch-dynamische groenten met smaak geteeld. Maar wat en hoe telen de eigenaren Liz en Jouke? Liz vertelt over hun werkwijze en superspecials. Na de koffie, thee en lekkers wandelen we in westelijke richting verder. Het eeuwenoude landschap op de westelijke oever van de oude Fivel toont zijn naaktheid en uitgestrektheid. We passeren landschapssporen, cultuurelementen en de religieuze wierde Rottum waar we ook lunchen. We eindigen de dag aan de rand van Warffum. (18,5km)

Dag 2

De volgende dag lopen we verder in westelijke richting. We passeren het artistieke, lint-en dijkdorp Den Andel, een vogelkijkhut en lunchen in Westernieland waar mensen al eeuwen strijden tegen het water. Daarna wandelen we verder en zien in de verte de Waddendijk. Via wegen en akkers komen we op de slaperdijk en ontmoeten we Ale die vertelt over het kwelderlandschap en hun prachtige landbouwbedrijf, Landgoud. Op het innovatie akkerbouwbedrijf worden producten als spelt, baktarwe, emmergraan, mosterdzaad, sperziebonen, pootaardappelen, wortelen, uien, hop en witte aalbes verbouwd. We eindigen de dag bij de slaaphutten in Molenrij en dineren aldaar. (18km)

Dag 3

Na het ontbijt gaan we naar de workshop locatie van Ester. We maken kennis met de dynamiek van het Wad en de kwelders. We onderzoeken welke dieren er voorkomen, welke waddenkruiden er groeien. Na de het bezoek aan de kwelders gaan we aan de slag met een workshop met waddenkruiden in de hoofdrol. We sluiten het weekend rond af met een (wildpluk)lunch.

Kosten & Data

Prijs op aanvraag

Aan deze wandeling kunnen maximaal 8 personen meedoen. Er is beperkt babagevervoer mogelijk, maar zelf dragen kan natuurlijk ook en dan bepaal je zelf hoe zwaar je rugzak is. Op de eerste dag wandelen we bijna 18,5km. Op de tweede dag wandelen we 18 km. De wandelingen zijn niet moeilijk, maar een goede lichamelijke conditie is een vereiste, want we zijn wel de hele dag onderweg en actief. We wandelen veelal over verharde paden, maar ook over gras en akkers. Tijdens de wandelingen ontdekken, ervaren en proeven we het landschap.

Inbegrepen:

 • Alle (overwegend) biologische maaltijden
 • Bezoek biologisch-dynamische landbouwbedrijf De Eemstuin met koffie/thee en lekkers
 • Bezoek biologisch landbouwbedrijf Landgoud, inclusief koffie/thee en lekkers
 • Workshop met waddenkruiden
 • 2 overnachtingen in slaaphutten
 • Begeleiding van natuurgids en SNP-reisleidster
 • Beperkt bagagevervoer Warffum-Molenrij (bijvoorbeeld slaapzak. Geen rolkoffers en grote rugzakken!!)
 • Vervoer Molenrij-Winsum

Niet inbegrepen:

 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven
 • Beddengoed (€17,50 voor 2 nachten)
 • Drankjes anders dan water
 • Reiskosten terugreis

Van iedere boeking gaat €5,00 naar stichting Het Groninger Landschap. Deze organisatie zet zich in voor het beschermen van natuur, landschap en cultureel erfgoed in de provincie Groningen.

Accommodatie en maaltijden

Gedurende dit weekend overnachten we in landelijk gelegen slaaphutten. We nemen het landschap langzaam in ons op en genieten van het Hoogeland, het natuurschoon, mooie biologische producten, spannende wolkenluchten, kwetterende vogels en elkaar.

In Warffum slapen we in een fijn vakantiehuis op een prettige camping. Het vakantiehuis is van alle gemakken voorzien en we koken onze eigen maaltijd. Het sanitair delen we met andere campinggasten. De tweede nacht verblijven we in twee slaaphutten in Molenrij. De slaaphutten beschikken over eigen sanitair en keuken. De tweede avond staat er een mooie maaltijd voor ons klaar in de gemeenschappelijke ruimte van de accommodatie. In beide accommodaties slaap je met meerdere personen op een kamer. In Molenrij zal er één tweetal in een tweepersoonsbed slapen. De slaaphutten beschikken over eigen sanitair.

Voor de maaltijden worden biologisch en biologisch-dynamische producten gebruikt, van onder andere De Eemstuin en Landgoud. Tijdens de diners is er ook biologische witte en rode wijn aanwezig. De kosten hiervoor worden ter plekke per glas afgerekend (€3 per glas). Met diëten kan rekening gehouden worden.

Aanmelden / Vragen?

Heb je interesse? Meld je aan via dit contactformulier of neem een vrijblijvende optie op de wandeling.
En een vraag stellen, kan natuurlijk ook.