Oldambt


Vergezichten in historische zeekleipolders en de zilte zeelucht

Wandel door een oneindig landschap van akkers vol koolzaad, suikerbieten, aardappels en tarwe. Geniet van de zeekleipolders met de karakteristieke, statige Oldambtster boerderijen die als bakens in het door mensenhanden gemaakte landschap liggen. Daar waar de zee eeuwenlang heer en meester was en de vissers het ruime sop kozen, liggen nu weidse akkers.
Zoek de einder langs strakke landwegen, boerenlandpaden, de waddendijk en maak kennis met ‘De Graanrepubliek’. Geniet van het bosgebied rondom Midwolda en nieuwe natuurgebieden tussen Blauwestad, Winschoten en Bad Nieuweschans. Ervaar de stilte van het ongerepte getijdegebied met haar kwelder en droogvallend wad van de Dollard. Zie hoe zoet en zout water elkaar ontmoeten in dit unieke brakwater getijdengebied. Hoor de vogels en zie hoe ze zich bewegen in de eindeloze luchten. Ontdek bijzondere planten. Ruik de zilte geur van de zee als de zeewind het land op kruipt in de vroege lente.

Wil je met je partner of vriend of vriendin door Oldambt wandelen? Maak dan je eigen keuze uit het aanbod, zoals weven, een fotowandeling of een overnachting in stilte aan de dijk. Tevens ontvang je wandelroutes. Stel je eigen programma samen en ga je er op uit zonder je zorgen te maken over de organisatie.
Neem je één of meer interessante activiteiten op in je programma? Dan spreken we daarvoor een dag en tijd af. Voor de rest bepaal jij het tempo en ontdek, ervaar en proef je de regio. Zo ga je op ontspannen op stap.

De individuele wandelingen zijn geschikt voor 2 personen. In dit landschap gaan de wandelingen verwegend over verharde wegen. De volgende activiteiten zijn mogelijk in Oldambt:


Individuele wandeling


Activiteiten

Op bezoek bij Harm-Evert maak je kennis met een politicus en landbouwer. Hij is geboren en getogen in Oldambt en kent de regio als geen ander. ‘Het Oldambt is een landschap dat ruimte biedt voor verbeelding, de eindeloze horizon die de lucht van de aarde scheidt, een landschap waar we trots op zijn en dat onze identiteit bepaalt. Als biologisch melkveehouder mag ik daarvan een deel gebruiken’, aldus Harm-Evert.

Horen, proeven, beleven en genieten. Het komt allemaal aan bod tijdens de proeverij en rondleiding in de distilleerderij / jeneverstokerij. Een meesterstoker zal je met veel enthousiasme vertellen over het stookproces en over de regio Oldambt. Duur: 1½ – 2 uur

In het prachtige atelier van Mirja kun je kennis maken met eeuwenoude weefambacht. Ze kan je alles vertellen over weefsels en weeftechnieken in de internationale wereld van het weven. Tijdens het bezoek is er tijd voor koffie en Gronings lekkers en ga je bandweven. Na het bezoek ga je naar huis met je zelfgemaakte polsband.
Duur: 2 uur

Het Oldambt staat vol met imposante herenboerderijen van de gegoede graanbaronnen. Met een bezoek aan de boerderij Hermans Dijkstra krijg je een beeld van het leven en werken van een rijke herenboer rond 1900. De hele boerderij is ingericht in de stijl van ruim 100 jaar geleden.

In het historische centrum van Winschoten vind je bijzondere architectuur, drie historische molens en mooie stadsparken. Het Stadhuis, de toren d’Olle Witte en vele panden in de Amsterdamse Schoolstijl. Onder leiding van een gids kun je een stadswandeling maken door het oude centrum van Winschoten.

Lunchen aan het Oldambtmeer? Of liever op de dijk met uitzicht op de Dollard? Een uitgebreide lunch zal op een fantastische locatie voor je klaar staan.

Maak tijdens een wandeling kennis met een aantal eenvoudig te herkennen eetbare planten. Je krijgt informatie over de eigenschappen van de planten en daarna verwerken we ze in de lunch. Duur: 2½ uur

Bakker Wiebrand bakt op ambachtelijke wijze 15 soorten desembrood zonder kunstmatige toevoegingen. Hij gebruikt biologische tarwe en spelt. Bovendien experimenteert hij met oergranen uit de regio, want hij wil de historie van de graanteelt graag behouden voor de toekomst. Inclusief lunch.

Aan de rand van Nederland ligt het ongerepte natuurgebied de Dollard. Overnacht in een duurzaam ingerichte trekkershut net achter de dijk en geniet van de stilte onder een sterrenhemel zonder lichtvervuiling.

Wandel door het rustgevende Oldambt en leer de mooiste foto van je leven maken tijdens een fotowandeling met een professionele fotograaf. Ook voor het fotograferen met je mobiele telefoon. Duur: 2 – 2½ uur

Accommodaties

Deze reis wordt op maat gemaakt en bestaat uit minimaal 2 overnachtingen. Overnachtingen in B&B Moushouk zijn mogelijk van donderdag t/m zondag. Reserveer tijdig, want dit bijzondere arrangement is slechts beperkt te boeken in verband met de kleinschalige accommodatie.

Moushouk bevindt zich in een voormalige dokterswoning uit 1913 aan het Oldambtmeer. Hier kun je in één van de nostalgisch ingerichte tweepersoonskamers met eigen badkamer genieten van het Groningse land. Het uitgebreide ontbijt bestaat waar mogelijk uit lokale en biologische producten en staat iedere ochtend voor je klaar in de voormalige doktersspreekkamer. In de nabije omgeving zijn diverse restaurants. Fietsen zijn tegen een kleine vergoeding beschikbaar. Deze accommodatie ligt op 300m wandelen van een bushalte.

De trekkershutten liggen op een unieke plek met historie. De hutten zijn duurzaam gebouwd en gecertificeerd door de Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur. Er staan 4 trekkershutten aan de dijk in de Carel Coenraadpolder tegenover het historische Ambonezenbosje. De trekkershutten beschikken over een toilet, douche, ingerichte keuken zonder koelkast, stromend water en een kooktoestel. Achter de dijk ligt een ongerept natuurgebied van kwelder en droogvallend wad. In het brakke getijdenlandschap vind je zeeaster en diverse wad- en watervogels.

Voorbeeld 1: Divers Oldambt 4dg

Twee overnachtingen in B&B Moushouk, inclusief ontbijt. Je wandelt vanaf de villa zo het weidse Groningse land in. Je maakt zelf je lunch voor onderweg of je neemt een besteld lunchpakket mee. ’s Avonds eet je in één van de diverse restaurants in de omgeving.
En één overnachting in een trekkershut aan de dijk. De duurzaam ingerichte hutten zijn sober en praktisch ingericht, inclusief keuken en sanitair. Diner en ontbijt kan worden verzorgd of neem je zelf mee.

Dag 1

Als je vroeg in de middag aankomt, is er tijd te wandelen op het landgoed Ennemaborg of over het kolkenpad in de polder De Hoogte om kennis te maken met de historie van Oostwold en Midwolda. Sporen van het water van de Dollard dat vroeger tot aan de dorpen reikte, zijn nog steeds zichtbaar. (9km)

Dag 2

De wandeling begint langs de oevers van het Oldambtmeer. Vervolgens wandel je om het natuurgebied De Tjamme met bos, grasland, een moerasgebied en een kudde Schotse Hooglanders. Reeën en vogels, zoals de Grote zilverreiger, Kwartelkoning, Rietzanger en Porseleinhoen komen hier ook graag. In Finsterwolde bezoek je het weefcentrum en ga je bandweven (2uur). Voordat je terugloopt, klim je nog even in de kerktoren van Finsterwolde om te genieten van het uitzicht. (17,5km)

Dag 3

Na een stevig ontbijt ben je klaar om op pad te gaan. Op weg naar de Dollard. Onderweg ontmoet je de markante politicus en veehouder Harm-Evert. Hij vertelt over het Oldambt en zijn biologische veehouderij. Meer naar het oosten ligt aan de horizon de dijk met daarachter het unieke natuurgebied van de Waddenzee. Je overnacht in een eenvoudige trekkershut aan de voet van de dijk en geniet van de stilte. (12, 14 of 18km)

Dag 4

De volgende ochtend tuur je in alle vroegte over het Wad terwijl de wereld ontwaakt. Vanaf hier start je met een prachtige twee uur durende fotowandeling onder leiding van een professionele fotograaf. Als je met het openbaar vervoer bent gekomen, wandel je naar Bad Nieuweschans (14km). Hier krijg je een korte rondleiding door de bakkerij met bakker Wiebrand en sluit je af met een heerlijke biologische lunch.
Staat de auto nog bij B&B Moushouk, dan wandel je terug naar Oostwold (13km)

Kosten

Kosten €255pp

Inbegrepen:

 • 2 overnachtingen B&B Moushouk, 2-persoonskamer
 • 1 overnachting in duurzame trekkershut voor 2 personen
 • 2x ontbijt in B&B Moushouk
 • Workshop bandweven
 • Ontmoeting biologische melkveehouder
 • Fotowandeling o.l.v. professionele fotograaf
 • Lunch en rondleiding bakkerij bakker Wiebrand
 • wandelroutes

Niet inbegrepen:

 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven
 • Ontbijt trekkershut (op aanvraag)
 • Lunches en avondmaaltijden
 • (Bagage)vervoer naar accommodatie

Van ieder boeking gaat €5 naar de Het Groninger Landschap. Een organisatie die zich inzet voor het beschermen van natuur, landschap en cultureel erfgoed in de provincie Groningen.

Voorbeeld 2: Stilte in Oldambt 4dg

Ben je op zoek naar een oase van rust en houd je van wandelen? Boek dan drie overnachtingen in een duurzame trekkershut op een unieke en historische locatie aan de voet van de dijk. De trekkershutten zijn sober en praktisch ingericht, inclusief sanitair en keuken (zonder koelkast). Tijdens je verblijf zorg je zelf voor de inkopen of je bestelt een biologisch boodschappenpakket.

Dag 1

Net voor de grensovergang met Duitsland, stap je uit de trein op station Bad Nieuweschans. De rust en stilte is direct voelbaar. Dompel je onder in de rust van het uitgestrekte land van Oldambt. Maak kennis met dit weidse landschap en wandel naar de trekkershut aan de dijk. (11km)

Dag 2

Een lange wandeling over de dijk met zicht op de polders en het natuurgebied de Dollard. Je kunt ook een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum Reidehoeve. Dit unieke gebied leent zich uitstekend voor een prachtige fotowandeling onder leiding van een professionele fotograaf (2uur). ’s Avonds neemt de stilte het weer over en geniet je van de zonsondergang op de dijk. (22km)

Dag 3

Wandelend door de polder over strak aangelegde wegen kom je uit bij het dorpje Finsterwolde. In Finsterwolde bezoek je het weefcentrum en ga je bandweven (2uur). Voordat je terugloopt, klim je nog even in de kerktoren van Finsterwolde om te genieten van het uitzicht. Tijdens de wandeling door de Oostwolderpolder ontmoet je de markante politicus en veehouder Harm-Evert. Hij vertelt over het Oldambt en zijn biologische veehouderij. (17km)

Dag 4

Een laatste blik op de Dollard en dan is het tijd om terug te wandelen. Stop nog even bij de Kiekkaste bij Nieuw Statenzijl en wandel daarna langs de Westerwoldsche Aa terug naar het Bad Nieuweschans. Hier krijg je een korte rondleiding door de bakkerij met bakker Wiebrand en sluit je af met een heerlijke biologische lunch. (14km)

Kosten

Kosten €220pp

Inbegrepen:

 • 3 overnachtingen in duurzame trekkershut voor 2 personen
 • Fotowandeling o.l.v. professionele fotograaf
 • Workshop bandweven
 • Ontmoeting biologische melkveehouder
 • Lunch en rondleiding bakkerij bakker Wiebrand
 • Wandelroutes

Niet inbegrepen:

 • Verzekering
 • Persoonlijke uitgaven
 • Maaltijden
 • Bagagevervoer
 • (waar mogelijk) biologisch boodschappenpakket

Van ieder boeking gaat €5 naar de Het Groninger Landschap. Een organisatie die zich inzet voor het beschermen van natuur, landschap en cultureel erfgoed in de provincie Groningen.

Aanmelden / Vragen?

Heb je interesse? Meld je aan via dit contactformulier of neem een vrijblijvende optie op de wandeling.
En een vraag stellen, kan natuurlijk ook.