Vries - Westervelde - Donkerbroek(Drenthe - Friesland)


Trektocht Vries-Donkerbroek24, 25 en 26 juni 2022

Door bos, over hoogveen, langs natte graslanden, wilde eetbare planten en bijen

Dit wandelweekend komt tot stand in samenwerking met educatief- en activiteitencentrum Plaats de Wereld te Vries en landgoed De Cuynder te Donkerbroek. Plaats de Wereld is een ontmoetingsplek die zich richt op verbinding & ontmoeting en op educatie & inspiratie om samen bij te dragen aan een eerlijkere en schonere wereld. Landgoed De Cuynder beschikt over een biologische tuinderij met bijzondere fruitbomen en minicamping.

Het weekend staat in het teken van de mooie Drentse en Friese natuur, haar bloemen en bijen. We zwerven door een gevarieerd landschap van bos, heide, landerijen, essen en drassige graslanden. De natuur biedt ons Schotse Hooglanders, kraanvogels, kuifmezen, libellen en bijzondere bloemen. De imker vertelt ons over het belang van de bijen en de mooie eigenschappen van bijenwas, waarvan we bijenwasdoeken maken. Onderweg zullen we ook stilstaan bij het voedsel dat de natuur ons biedt en tijdens de wildplukwandeling verzamel je ingrediënten voor de lunch.

Dag 1

We beginnen deze wandeling bij Plaats de Wereld en lopen in de richting van natuurgebied Het Noordsche Veld met bos, heide en beekdalgraslanden. Het deels ontgonnen heideveld ligt op een rug van keileem. Er zijn prehistorische akkers, zogenoemde Celtic Fields, een hunebed en vele grafheuvels uit de Steen- Brons- en IJzertijd.
Na het idyllisch gelegen veentje Westerveen wandelen we door een eslandschap, via het brinkdorp Zuidvelde naar Westervelde. Dit is tevens het eindpunt van de eerste dag die we afsluiten met een workshop koken op houtvuur. (wandelen 17km)

Dag 2

De volgende dag lopen we over het terrein van de opvoedkolonie Maatschappij der Weldadigheid, waar armen werden heropgevoed en ze moesten helpen bij de ontginnen van het veen. Daarna wandelen we door een jong bos en bereiken we het natuurpark Fochteloërveen. Dit is het grootste aaneengesloten hoogveengebied van Nederland. We genieten van de stille en weidse vergezichten en wandelen langs drassige graslanden, vennetjes en hopen prachtige kraanvogels te zien. Aan de ander kant van het Fochteloërveen bezoeken we imker Sjoerd. Hij vertelt ons over de eigenschappen van bijen, bijenwas en het belang van bloemen. Na de een kopje thee met taart, fietsen we naar het duurzame erf van camping en landgoed De Cuynder in Donkerbroek. (wandelen 16km, fietsen 15km)

Dag 3

Na het ontbijt gaan we een bijenwasdoek en een korte wandeling maken. Een bijenwasdoek is een goed alternatief voor plastic voor het verpakken van voedingsmiddelen en het afdekken van schalen. Tijdens de korte wandeling ga je op zoek naar in het wild groeiende eetbare planten. Je leert eetbare planten te herkennen en te oogsten. Ook leer je de vuistregels van veilig wildplukken. Met de oogst maken we onze eigen lunch. Na de lunch is dit heerlijke weekend afgelopen.

Kosten & Data

€ 230 pp

24, 25 en 26 juni 2022

Aan deze wandeling kunnen maximaal 8 personen meedoen. Op de eerste dag wandelen we 17km. Op de tweede dag wandelen we 16 km en fietsen we 15km. De wandelingen zijn niet moeilijk, maar een goede lichamelijke conditie is een vereiste, want we zijn wel de hele dag onderweg en actief. De eerste dag wandelen we veelal over onverharde paden. De tweede dag wandelen we veelal over verharde wegen. Tijdens de wandelingen ontdekken, ervaren en proeven we het landschap.

Inbegrepen:

 • Workshop wildplukwandeling en lunch
 • Workshop bijenwasdoeken maken
 • Workshop koken op houtvuur
 • Alle maaltijden zijn (overwegend) biologisch
 • Bezoek aan kaasmakerij Kaaslust
 • Begeleiding van natuurgids en SNP-reisleidster
 • Koffie, thee en lekkers voor vertrek
 • Overnachtingen in een tent
 • Bagagevervoer
 • Fietshuur

Niet inbegrepen:

 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven
 • Tent, slaapmatje en slaapzak (tent is tegen meerprijs te huur)
 • Reiskosten terugreis

Van iedere boeking gaat €2,50 naar stichting Het Drents Landschap. Deze organisatie zet zich in voor het behoud van het Drentse landschap en haar cultuurhistorie. En €2,50 naar It Fryske Gea. De vereniging voor natuurbescherming in Fryslân die als doel heeft de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed in de provincie Friesland.

Accommodatie en maaltijden

Gedurende dit weekend maken we de geweldige combinatie van kamperen en wandelen. We nemen het landschap langzaam in ons op en genieten van het natuurschoon, de zon, kwetterende vogel en ‘s avonds rusten we uit bij een sfeervol kampvuur.
In Westervelde slapen we in de prachtige tuin van Ciska. We zijn hier de enige gasten en hebben de beschikking over een badkamer.
De tweede nacht verblijven we op het landgoed, duurzaam erf en mini-camping De Cuynder. Op het kampeerterrein is een deel voor ons gereserveerd. De sanitaire voorzieningen delen we met andere campinggasten. In beide gevallen staat de tent bij aankomst voor ons klaar. Er wordt overnacht in 1 of 2 persoons tenten.

Tijdens dit weekend worden overwegend biologische en lokale producten gebruikt. De tweede avond gaan we een vuurtje stoken waar we op koken. Een heerlijke manier om te onthaasten. Met het geoogste eten uit de tuin maken we een heerlijke maaltijd. Met diëten kan rekening gehouden worden.

Aanmelden / Vragen?

Heb je interesse? Meld je aan via dit contactformulier of neem een vrijblijvende optie op de wandeling.
En een vraag stellen, kan natuurlijk ook.