Onstwedde


Weids klei- en veenlandschap naast idyllische bossen en essen

In Zuidoost Groningen ligt de streek Westerwolde. Het landschap van Westerwolde is zeer afwisselend. Eslandschappen, prachtige bossen, heide en vennen worden afgewisseld met rechte lijnen van akkers, sloten en kanalen door veenafgravingen, oude bossen en beekdalen. Wandel langs de oorspronkelijke loop van oude beekjes, zoals Mussel-Aa, Westerwoldse Aa en Ruiten Aa. Bijna nergens in Nederland is op korte afstand van elkaar zo’n verscheidenheid aan landschappen.

Het dorp Onstwedde  ligt op de grens van de klei van het Oldambt in het noordoosten, de vlakke Veenkoloniën in het Westen en het liefelijke Westerwoldse landschap in het oosten en zuidoosten. Hierdoor kun je zeer afwisselende wandelingen maken. Ten behoeve van de biodiversiteit, staan er langs de uitgestrekte akkers van het open veen- en kleilandschap steeds vaker kleurrijke bloemenranden, waarin hazen, insecten en vogels bescherming zoeken. In de verte is de markante 14de eeuwse Juffertoren van de Nederlands Hervormde Kerk in Onstwedde altijd zichtbaar.

Wil je met je partner of vriend of vriendin rond Onstwedde wandelen? Maak dan je eigen keuze uit het aanbod, zoals zeep maken, een klankschaalmeditatie voor 2 of een prachtige wandeling met een natuurgids. Tevens ontvang je mooie wandelroutes. Stel je eigen programma samen en ga je er op uit zonder je zorgen te maken over de organisatie.

Neem je één of meer interessante activiteiten op in je programma? Dan spreken we daarvoor een dag en tijd af. Voor de rest bepaal jij het tempo en ontdek, ervaar en proef je de regio. Zo ga je op ontspannen op stap.

De individuele wandelingen zijn geschikt voor 2 personen. In dit landschap wandel je over verharde en onverharde paden. De volgende activiteiten zijn er mogelijk rond Onstwedde:


Individuele wandeling


Activiteiten

Op de bio-boerderij beschikken de koeien over een prachtige ronde potstal. Maar wat is een potstal? Bezoek het biologische melkveebedrijf en leer alles over de potstal, de gehoornde koeien die het hele jaar in de buitenlucht zijn, duurzame kringlooplandbouw, de biodiversiteit en het belang van het bodemleven. Dit proef je terug in de (h)eerlijke smaak van de kaas op het kaasplankje. Elke woensdag en vrijdag (13-18u) en zaterdag (09-15u) is de landwinkel open.

Tijdens de workshop vertelt Tineke een korte geschiedenis over het oude ambacht van zeep maken. De zeep die je tijdens de workshop maakt, is goed voor de huid, want er zit geen sulfaat of plastic in. De gebruikte olie uit hennep of koolzaad is afkomstig uit regionaal verbouwde gewassen. Hierdoor is de druk op het milieu minimaal. Na afloop van de workshop ga je met twee zelfgemaakte zeepblokken naar huis.
Duur workshop: 2 uur

Stichting North Horse Stables is aangesloten bij de Nederlandse beroepsvereniging voor paardencoaching. Bij horse coaching wordt het paard als hulpmiddel ingezet bij je persoonlijke bewustwording en welbevinden. Je ervaart via het Fjordenpaard hoe het is om met je gevoel in contact te komen en vanuit jezelf weer met een ander. Voor en na de sessie wordt voor een veilige sfeer gezorgd. Ervaar de bijzondere samenwerking tussen coach en paard en laat het paard je gemoedstoestand vertellen.
Duur: 1½-2 uur

De Peter Hess® Klankmassage is een wetenschappelijk onderbouwde ontspannings-methode waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van Peter Hess® therapieschalen. Tijdens de klankmassage worden er klankschalen op en om je lichaam gezet. De trilling van de klankschalen is de massage. In combinatie met de klanken kun je al snel diepe ontspanning ervaren. De bijzondere klanken hebben een rustgevend en ontspannend effect op lichaam en geest. Duur: 60 minuten

Actuele informatie is te vinden op: https://www.forsenses.nl/aanbod/ontspanning/peter-hess-klankmassage/
De informatie op de website van forSenses is leidend.

Wil je even helemaal ontspannen, mediteren of je laten meevoeren met klanken voor een innerlijke reis? Dan kan een klankmeditatie een waardevolle ervaring zijn. De klanken kunnen invloed hebben op je lichaam, herinneringen en emoties. Tijdens de klankmeditatie wordt gebruik gemaakt van metalen klankschalen, kristallen klankschalen, gong en Saphir-chimes. Voorafgaand aan de klankmeditatie stemmen wordt er afgestemd waar jullie je samen op willen richten, zodat de klankenschalen gericht worden ingezet en afgestemd op jullie persoonlijke doelen van de meditatie. Duur: 60 minuten.

Ook kan er gekozen worden voor een klankbad. Zie hiervoor onderstaande link met actuele informatie:
https://www.forsenses.nl/aanbod/ontspanning/klankmeditatie-klankbad/
De informatie op de website van forSenses is leidend.

In een permacultuurtuin is het uitgangspunt de samenwerking tussen mens en haar omliggende natuur met behoud van een harmonieus voortbestaan van beide. Een permacultuurtuin geeft heerlijk, lokaal, vers en gezond voedsel, is prachtig, vereist weinig onderhoud, groeit en bloeit zonder gebruik van pesticiden of kunstmest en is zeer nuttig voor levende organismen. Een dagdeel meehelpen in de tuin, is een oefening in tuinieren waarin je hand in hand met moeder natuur werkt en met respect naar de aarde kijkt.
Duur: 2-3 uur.

Geniet van de stilte en de weidsheid van het landschap terwijl je helpt met het plukken van het fruit van frambozen, aardbeien en oude fruitrassen, zoals appels, peren en walnoten. Afhankelijk van het seizoen.
Na het fruitplukken reken je het geplukte fruit af.

Uit de keuken van De Porrepoele komt allerhande lekkers! Hier wordt gewerkt met lokale, biologische producten die vaak uit eigen tuin komen en dus seizoensgebonden zijn. Op reservering kan de kok voor 2 personen een prachtig driegangendiner bereiden met bijpassende wijn. Ook een eenvoudige dagschotel is mogelijk. Je eet in de prachtige permatuin in ontwikkeling, waar altijd wel een beschut plekje te vinden is. Mocht het weer wat minder gunstig zijn, dan is eet je in de sfeervolle ‘Kikkerkeet’.  Een speciaal dieet? Gluten- of lactosevrij? Vegetarisch of veganistisch? Dat is geen probleem, voor iedereen wordt er wat lekkers gemaakt.

Wandel op de grens van Westerwolde en de Veenkoloniën in Zuidoost Groningen en leer het landschap beter kennen aan de hand van de verhalen en uitleg van een natuurgids.
Duur: 1-2 uur.

Tijdens het bezoek aan de bierbrouwerij vertelt Harm over zijn liefde voor ambachten, het brouwproces, de grondstoffen en de variaties van zijn Westerwolds bier. Het gaat om een regionaal bedrijf, dat bier brouwt met eerlijke grondstoffen die zoveel mogelijk lokaal worden ingekocht. Om unieke smaken te krijgen, worden er soms kruiden of fruitsoorten aan toegevoegd. Welke smaken herken jij tijdens de proeverij van 6 verschillende speciaal bieren? Bij elk soort bier wordt een passend hapje aangeboden.

Op een ‘eilandje’ in de recent geopende theetuin geniet je van de streekproducten die met aandacht zijn gemaakt. En herleef oude tijden met de heerlijke advocaat volgens het recept van de grootmoeder van Pia.

Wandel door het prachtige Westerwolde en leer de mooiste foto van je leven maken tijdens een fotowandeling met een professionele fotograaf. Ook voor het fotograferen met je mobiele telefoon. Duur: 2 – 2½ uur

Accommodaties

Deze reis wordt op maat gemaakt en bestaat uit minimaal 2 overnachtingen. De prijs komt tot stand naar aanleiding van jouw wensen en de gekozen accommodatie. Eventuele haal-en brengservice is tegen vergoeding mogelijk. Reserveer tijdig, want de bijzondere arrangementen zijn slechts beperkt te boeken in verband met de kleinschalige accommodaties.

Dit éénkamer appartement dat van alle gemakken is voorzien is exclusief voor 2 personen. Het beschikt tevens over een heerlijk terras met uitzicht over de tuin en het weidse Groningse land. Je kunt buiten koken, eten en een vuurtje stoken. Het ontbijt bestaat waar mogelijk uit lokale en biologische producten. De lunch en het diner kun je zelf verzorgen of je kunt je laten verrassen door maaltijden uit de keuken van De Porrepoele met mooie, seizoensgebonden producten, waarvan de herkomst bekend is. Er kan rekening gehouden worden met dieetwensen. Bedlinnen, bad- en keukendoeken, toiletartikelen en koffie & thee zijn standaard aanwezig. Voor gasten zijn tevens twee fietsen beschikbaar. Deze accommodatie ligt op 2,5km wandelen van een bushalte.

Deze accommodaties is uniek gelegen in het Dal van de Ruiten Aa. In deze prachtige omgeving kun je overnachten in een pipowagen of in een boerderijkamer. Vanuit de tuin bij de pipowagens heb je vrij uitzicht over de weilanden en het natuurgebied. Je kunt (buiten) koken, eten en een vuurtje stoken. De sfeervolle en compact ingerichte pipowagens zijn voor 2 personen. Ze staan in de nabijheid van de boerderij en bieden veel privacy. De wagens hebben een gedeelde sanitaire ruimte naast de kapschuur.
In de boerderij, die niet meer actief in gebruik is als boerenbedrijf, liggen op de 1ste verdieping twee sfeervol ingerichte gastenkamers. Iedere boerderijkamer beschikt over een eigen badkamer met regendouche en een separaat toilet. Je kunt zelf koken in de kapschuur. Deze accommodatie ligt op 500m wandelen van een bushalte.

De woonboerderij ‘BuitenWedde’ staat in een zeer rustige omgeving net buiten het dorpje Wedde. Hier ontvangen ze graag natuurliefhebbers en rustzoekers. Op het terrein zijn drie verzorgde, gezellige appartementen met alle nodige voorzieningen. Als je alle appartementen huurt, dan heb je de beschikking over 18 slaapplaatsen.

Wil je echt dicht bij de natuur zijn, zoek dan een plekje op de mini-camping van dit erkende Natuurkampeerterrein.  Achter op het terrein zijn beschutte plekken voor 8 tentkampeerders en er staan 3 slaaphutjes met stoere namen als Bikkel, Boris en Bram. Vanaf dit kampeerterrein kijk je over de akkers en kun je genieten van de ondergaande zon. Tevens is hier een buitenhaard, waarvoor hout te verkrijgen is bij eigenaresse Fedda.

In de boerderij zijn, speciaal voor de camping, (verwarmde) sanitaire voorzieningen. Ook is er een separaat gebouw ingericht als ‘campingkeuken’ en slechtweer-voorziening. Dit gebouwtje is voorzien van een gasstel, koelkast, afwasmogelijkheid en WiFi. De accommodatie ligt op ongeveer 500m van een bushalte.

Voorbeeld: Onstwedde in het Dal van Ruiten Aa

Drie overnachtingen in een boerderijkamer bij Boerderij De Klaproos. Je wandelt vanaf het terrein zo het natuurgebied van het Dal van Ruiten Aa in. Het ontbijt met biologische en regionale producten staat voor je klaar in de kapschuur. Voor onderweg kun je zelf een lunch maken of je neemt een besteld lunchpakket mee. Avondeten kan besteld en bezorgd worden of je kookt zelf in de kapschuur.

Dag 1

Kom vroeg in de middag aan en laat je spullen in de boerderijkamer. Daarna wandel je naar Onstwedde en ga je zeep maken. Na de twee uur durende workshop moet de twee dagen zeep drogen. Daarna wandel je terug naar Boerderij De Klaproos. (8km)

Dag 2

Na het ontbijt maak je een interessante natuur- en cultuurhistorische wandeling door Ter Wupping met natuurgids en kokkin Geerte. Ze mag graag vertellen over de plaatselijke geschiedenis en kent vele bijzondere verhalen. Je wandelt door een oud hoevenlandschap, door bos en het beekdal van de Ruiten Aa, over essen en langs eeuwenoude akkers met boekweit, haver en koolzaad. De akkers worden op ecologische wijze beheert, waarbij er veel aandacht voor de biodiversiteit is. (10km)

Dag 3

Na het ontbijt wandel je door de verschillende landschappen rondom Onstwedde. Als het lunchtijd is, kun je genieten van de lunch op het ‘eiland’ in de theetuin en kom je tot jezelf tijdens een klankschaalmeditatie voor 2. Daarna wandel je naar de bio-boerderij, waar je kennis maakt met Marijke en haar dieren. Proef de heerlijke biologische kaas en melk. (16km)

Dag 4

Als je het ontbijt op hebt, is er misschien nog tijd voor een prachtig wandeling door het buurtschap Smeerling en langs de Ruiten Aa. Het buurtschap heeft een beschermd dorpsgezicht dat bestaat uit acht Saksische boerderijen met enorme schuren. Ze herinneren aan de grote welvaart die de hoge graanprijzen in het Oldambt brachten. Vergeet niet voordat je weer naar huis gaat de twee zelfgemaakte zeepblokken op te halen.

Kosten

Kosten €275pp

Inbegrepen:

 • 3 overnachtingen Boerderijkamer, 2-persoonskamer
 • 3x ontbijt
 • Workshop zeep maken
 • Klankschaalmeditatie
 • Lunch in theetuin
 • Ontmoeting biologische melkveehouder
 • Natuur- en cultuurhistorische wandeling met natuurgids

Niet inbegrepen:

 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven
 • Lunches en avondmaaltijden
 • Haal- en brengservice vanaf station Winschoten of Veendam

Van ieder boeking gaat €5 naar de Het Groninger Landschap. Een organisatie die zich inzet voor het beschermen van natuur, landschap en cultureel erfgoed in de provincie Groningen.

Aanmelden / Vragen?

Heb je interesse? Meld je aan via dit contactformulier of neem een vrijblijvende optie op de wandeling.
En een vraag stellen, kan natuurlijk ook.